Kvægsygdomme

Paratuberkulose

Paratuberkulose er en kronisk tarminfektion, der udvikles løbende og med store økonomiske konsekvenser. Tarmslimhinden bliver gradvist fortykket, og køerne bliver magre.

Skjult sygdom med produktionstab

Infektionen etableres i de første 4-5 måneder af kalvens liv, men viser sig først med kliniske symptomer ved 1½-2 års alderen. Infektionen kan også forløbe helt skjult, hvis der er tale om en mild infektion. Sygdommen viser sig oftest med kliniske symptomer ved og efter kælvning, hvor køerne er stressede. Køerne får diarre, der kan være med bobler i pga. gas udvikling. Behandling med almindelige diarrehæmmende midler virker ikke.

På grund af det snigende sygdomsforløb er det vanskeligt at udpege smittede dyr og få dem udsat i tide. Det er derfor en skjult sygdom, der kan forårsage store produktionstab, hvis der er et højt smitteniveau i besætningen.

Bekæmpelse af paratuberkulose vanskeliggøres af, at analyseresultater for mykobakterier er forbundet med en del usikkerhed. For at opnå en rimelig sikkerhed i diagnostikken er man nødt til at have flere prøver af den samme ko på forskellige tidspunkter i dens cyklus.

No items found.
No items found.
No items found.